Előadás – Dr. Hammer Zsuzsa: Krónikus beteg a családban

Időpont: 2019. október 2-án szerdán 10-től 17 óráig

Téma: Krónikus beteg a családban

Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Részvételi díj: 6.000 Ft

Jelentkezés elektronikus űrlapon IDE KATTINTVA.

MCSE aktivitás: 8 pont

CME: 16 pont

A középosztálybeli, polgári, (szomatikus és mentális szempontból) egészséges családtagokat tartalmazó családokkal folytatott szakmai munkát többféle megközelítésű modell, iskola, eszköztár segítségével kezelhetik a családterapeuták, ami szakmai magabiztosságot nyújthat a szakembereknek. Akkor azonban, amikor még mindig egészséges családtagokkal rendelkező, de speciálisabb helyzetű (pl.mozaikcsalád; homoszexuális szexuális orientációjú szülővel vagy gyermekkel rendelkező család; nevelőszülős vagy örökbefogadós család…)  család vagy pár jelenik meg a családterápiás térben, könnyebben eszköztelenül maradnak a szakemberek, több-kevesebb bizonytalanságot megélve. A legnehezebb azonban talán azoknak a szakembereknek a dolga, akik szomatikus és/vagy mentálisan krónikus betegségtől szenvedő vagy tartós fogyatékkal élő családtagot tartalmazó családokkal folytatnak család- vagy párterápiát. A workshop azon szakembereknek próbál segítséget nyújtani, akik dolgoztak, dolgoznak vagy dolgozni fognak hasonló helyzetű családokkal.

A worshop első részében sor kerül a krónikus betegség fogalmának definiálására, típusainak, jellegzetességeinek bemutatására, ehhez kapcsolódóan az egsészségpszichológia és a családterápia közös metszetének felvillantására.

A worshop második részében a családterápiás folyamatok, jellemzők, elakadások átadása a következő struktúra szerint történik

  • Amikor a szülő szenved krónikus betegségtől;
  • Amikor mindkét szülő krónikus beteg;
  • Amikor az egyetlen gyermek krónikus beteg;
  • Amikor az egyik gyermeknek van krónikus betegsége, és vannak egészséges gyermekek is a családban;
  • Amikor a nagyszülő beteg.

Ezen felosztás lehetőséget ad arra, hogy a beteg családtag oldaláról, illetve az egészséges családtagok oldaláról is bemutathassa az előadó a jellegzetes folyamatokat, nehézségeket illetve a családterápia lehetőségeit, esetbemutatásokkal színesítve a szakmai napot.

A workshopban a krónikus beteg családtagot tartalmazó családokkal folytatott családterápia speciális jellegzetességeit és lehetőségeit mutatja be az előadó, ezzel hozzájárulva a családterápia tudatosabb és magabiztosabb vezetéséhez.

Rendezvény jellege: előadás
Előadók: Dr. Hammer Zsuzsanna
Időpont: 2019. október 2. 10:00 – 17:00
Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20.
Részvételi díj: 6000 Ft
MCSE pontszám: 8