Dobos Zsuzsanna

Dobos Zsuzsanna

Dobos Zsuzsanna vagyok, szexuálpszichológus, valamint képzésben levő pár- és családterapeuta

A pszichológus hivatáshoz számomra kacskaringós út vezetett: érettségi után a Szegedi Egyetem magyar szakára jelentkeztem a könyvek és az irodalom iránti lelkesedéstől fűtve, majd párhuzamosan végeztem a pszichológia szakot is a Debreceni Egyetemen. Végzés után magyar nyelvet és irodalmat, művészettörténetet, valamint filmes ismereteket tanítottam egy budai szakközépiskolában, azonban már akkor érzékeltem: nem a nagylétszámú osztály a valódi terepem, sokkal komfortosabban éreztem magam az akkor még csak alkalmi jellegű, bensőséges, kétszemélyes segítő helyzetekben.

Későbbi olvasószerkesztői munkám és cikkírói tevékenységem mellett kezdtem el pszichológusként dolgozni, először egy kőbányai óvodában, hol egyéniben és kiscsoportban foglalkoztam a gyerekekkel, illetve szülőkonzultációk során igyekeztünk közösen választ találni a felmerülő kérdésekre, és bizonyos helyzetekben a célirányos edukáció is sok terhet vett le a szülők válláról. Emellett az óvodapedagógusok munkáját segítettem csoporton belüli megfigyelés és személyes beszélgetés keretében egyaránt.

2021 tavaszától a Rákosmenti Életfa Segítő Szolgálat pszichológusaként a családsegítő kollégákkal szoros együttműködésben igyekeztem segítséget nyújtani családoknak, illetve egyéni folyamatokban.

Szexuálpszichológusként azt tapasztalom, hogy nehéz élethelyzetek mindenkinél előfordulnak, és gyakran érezhetjük, hogy saját erőforrásaink, a baráti, családi támogatás nem elegendőek a probléma megoldásához, ilyenkor egy felkészült, pártatlan szakember neutrális szemlélete közelebb vihet bennünket a helyzet lényegéhez.

Intimitásról, szexualitásról értőn kérdezni; finoman, mégis lényegretörően (esetenként provokatívan, de megtartó módon) közelíteni a témához – nemcsak az online térben, hanem a személyes találkozás alkalmával is kihívás, és számomra is folyamatos tanulás, tapasztalatszerzés. A nemi szerepeink megértése, a párkapcsolati dinamika feltérképezése, és két gyermek anyukájaként a szexuális tudatosság fejlesztése és az edukáció kiemelt jelentőségű a közös munkában.

Jelenleg a pár- és családterápiás képzés zárószakaszában vagyok, illetve 2022-ben elkezdtem a sémakonzultáns képzést, mely szintén a szakmai palettám bővítését célozza.

Amiben segítséget nyújthatok:

 • Szexuális zavarok (merevedési zavar, korai/késői ejakuláció, vágyhiány, fájdalmas közösülés, orgazmushiány vagy orgazmuszavar, túlzott pornófogyasztás)
 • Meggyengült kommunikáció
 • Önismereti igény
 • Önbizalomhiány, önérvényesítés nehézsége
 • Krízishelyzetek (munkahely elvesztése, hűtlenség, megcsalás, válás)
 • Meleg párok nehézségei

A KapcsolatCentrumban az alábbi tevékenységeket végzem

 • Egyéni és páros szexuálpszichológiai szaktanácsadás
 • Családterápia – szupervízió mellett
 • Párterápia – szupervízió mellett
 • Párkapcsolati tanácsadás – szupervízió mellett
 • Szülőkonzultáció, nevelési tanácsadás