Kalo-Fedoszov Anna

Kalo-Fedoszov Anna vagyok, pszichológus, gyermek-, és ifjúsági klinikai szakpszichológus jelölt, képzésben lévő családterapeuta.

Célom az, hogy elfogadó, empatikus és ráhangolódó légkörben segítsem a hozzám forduló gyermekeket, fiatalokat és családjaikat. Munkám során arra törekszem, hogy segítsek mozgósítani az egyének, családok és párok erőforrásait, és kapaszkodókat, eszközöket nyújtsak a fejlődéshez, a problémák, az olykor kínzó nehézségek megoldásához.

Általános iskolás koromban megfogalmazódott bennem, hogy gyerekekkel szeretnék majd foglalkozni, ez az elhatározásom később tovább erősödött, mialatt elköteleződtem a segítő szakma iránt. Egyetemi tanulmányaimat szociális munka szakon kezdtem, ahol megismerhettem a legkiszolgáltatottabb embercsoportok problémáit. Különösen érdekelt a gyermekvédelem területe, a hátrányos helyzetű gyermekek élményvilága, így szakmai gyakorlatomat átmeneti gyermekotthonban végeztem, ahol később önkénteskedtem is. Itt keltette fel az érdeklődésemet az örökbefogadás témaköre, amiből pszichológusi diplomamunkámat írtam. A szociális szférában szerzett tapasztalataimnak köszönhetem, hogy szakmai attitűdömet megalapozza a rendszerszemlélet, hiszen világossá vált számomra, hogy az egyén szűk és tág szociális közegekbe tagozódik, amelyeket figyelembe kell venni a hatékony segítéshez.

Párhuzamosan szociális munkás tanulmányaimmal megkezdtem tanulmányaimat a Károli Gáspár Egyetem pszichológia szakán, ahol viselkedéselemző diplomát szereztem. Gyermekekkel kapcsolatos tapasztalataimat tovább szélesítve autizmus spektrum zavar diagnózissal rendelkező gyerekek fejlesztésében vettem részt, illetve gyermekpszichiátrián önkénteskedtem. Mesterképzésem helyszínéül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirányát választottam, ahol értékes tapasztalatokat szereztem koraszülött babáktól serdülőkig mindenféle korosztállyal. Itt ismerkedtem meg a családterápiával, amelyet olyannyira fontos és nélkülözhetetlen tudásnak érzetem, hogy még az egyetem befejezése előtt megkezdtem a Magyar Családterápiás Egyesület Család- és Párterápiás Módszerspecifikus képzését.

A család- és párterápiás képzés meghatározza szemléletmódomat. Minden korosztállyal való munkámban megfigyelhető az, hogy a gyermek nem függetleníthető az őt körülvevő kapcsolatoktól, különös képpen a családi kapcsolatoktól. A család egy rendkívül érzékeny rendszer, amelyben minden tag hat a másikra, így a gyerekek a szüleikre és a szülők a gyermekekre. Munkám során célom az, hogy a gyermekek problémáit kapcsolati rendszerükbe ágyazva vizsgáljam, és azt bevonva segítsem azok megoldását. Emellett alapvetően fontosnak tartom azt, hogy a családi rendszer minden egyes tagja jól érezze magát, így ennek előmozdítása érdekében dolgozom családokkal, és a családok magját jelentő párokkal.

Iskola- és óvodapszichológusként, valamint magánrendelésen végzett munkám során dolgoztam egészen pici gyermekekkel és családjaikkal, serdülőkkel, fiatal felnőttekkel és felnőttekkel is, ahol a gyermekek, fiatalok és felnőttek életét megnehezítő komplex problémák sokféleségét tapasztaltam. Hogy mélyítsem szakmai tudásomat 2017-ben megkezdtem tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus képzésén.

Tanulmányok, végzettségek

2019 Hold Me Tight / Ölelj át! csoportvezetői képzés
2019 Érzelmekre Fókuszáló Párterápia (EFT) alapkurzus
2017 – jelenleg is Pécsi Tudományegyetem

Bölcsészettudományi Kar

Gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus jelölt

2014 – jelenleg is Magyar Családterápiás Egyesület

Módszerspecifikus képzés

Képzésben lévő család- és párterapeuta

2012 – 2015 Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Pszichológia MA Fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirány

Okleveles pszichológus

2008 – 2011 Károli Gáspár Református Egyetem

Bölcsészettudományi Kar

Pszichológia BA szak

Viselkedéselemző

2006 – 2011 ELTE Társadalomtudományi Kar

Szociális munkás szak BA

Szociális munkás

A KapcsolatCentrumban az alábbi tevékenységeket végzem:

  • Egyéni tanácsadás- gyermek, serdülő, fiatal felnőtt korosztály
  • Szülőkonzultáció, nevelési tanácsadás
  • Családi tanácsadás
  • Párkapcsolati tanácsadás