Kreisz Miklós

Kreisz Miklós

Kreisz Miklós vagyok, szociálpedagógus, pár- és családterapeuta jelölt, mediátor.

A szakmai pályámon 2012-ben indultam el, amikor elvégeztem a szociálpedagógia szakot Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Karán. A képzés alatt sokoldalúan foglalkoztunk az emberi élet során tapasztalható nehézségekkel és a megoldásuk lehetőségeivel, valamint a gyermekek nevelésével, egészséges fejlődésével kapcsolatban szereztem ismereteket. 2008-ban lehetőségem nyílt Dániában is tanulni, ahol a segítő munka gyakorlati készségeinek elsajátításán volt a hangsúly, a kreatív tantárgyakon, elsősorban a dráma módszerein keresztül.

A családokkal a gyakorlati tapasztalataimat családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál végzett munkám során szereztem, a kezdeti években Biatorbágyon, majd 2019 óta Budapesten.
Ezek az évek során egyrészt egyre jobban megismertem a gyermekvédelmi rendszer működését, másrészt egyre erősödött bennem az a meggyőződésem, hogy a jól működő család tanulmányozása kiemelkedő fontossággal bír a szakmai és magánéletemben egyaránt, így elkezdtem családdinamikai és konfliktuskezelési ismereteket gyűjteni, ami elvezetett a Magyar Családterápiás Egyesület családterápiás módszer specifikus képzéséhez. A családterápiás képzésen 2018 óta veszek részt, és ami által családterapeuta jelöltként is dolgozom rendszeres szupervízió mellett.

Fontosnak tartom a folyamatos szakmai továbbképzések mellett az állandó önismereti munkát is. Ebben a tekintetben különböző terápiás és önismereti folyamatokban, csoportokon veszek részt. Legtöbbet a pszichodráma módszer önismereti csoportjában foglalkoztam a saját elakadásaimmal, először 150 órás, később 250 órás csoportban.

A párkapcsolatot tartom a jól működő család alapjának, ezért a működőképességének hatékony támogatása céljából képződtem az Érzelmi Fókuszú Terápia párterápiás alapkurzusán és csoportvezetői képzésén, ami jól használható gondolkodási keretet és gyakorlati útmutatást ad a párkapcsolati konfliktusok, feszültségek, hűtlenség okainak feltárásában és kezelésében.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a házassággal kapcsolatos elképzeléseink nem úgy valósulnak meg, ahogy azt korábban terveztük és a válás mellett születik döntés. A válási folyamat elindulásának következményeként olyan kihívások jelenhetnek meg, amiknek az átgondolása korábban nem volt szükséges, különösen, ha kiskorú gyermek is él a családban. Döntéseket szükséges hozni a szülői felügyeleti jog, a kapcsolattartás, a gyermektartás, a vagyonmegosztás kérdéseiben, újra kell definiálni a szülőséggel járó feladatok szervezését, megosztását. Ebben segíthet a felek közötti közvetítés is. Annak érdekében, hogy ilyen esetekben is segítséget nyújthassak, elvégeztem a mediátor/közvetítő képzést, és az Igazságügyi Minisztérium által nyilvántartott közvetítői névjegyzékben is szerepelek. A mediáció módszereivel hatékonyan lehet támogatni a feleket a fennálló nézeteltérések békés rendezésében, és a minden érintett fél által elfogadható megállapodás létrejöttében.

A KapcsolatCentrumban az alábbi tevékenységeket végzem

  •  Családterápia – szupervízió mellett
  •  Párterápia – szupervízió mellett
  • Családi tanácsadás – szupervízió mellett
  •  Párkapcsolati tanácsadás – szupervízió mellett
  •  Válási mediáció
  • Válási tanácsadás (egyéni vagy páros helyzetben)
  • Szülőkonzultáció, Nevelési tanácsadás

Tanulmányaim, végzettségeim

2021Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület
Mediátor/Közvetítő
2019Hold Me Tight/Ölelj át! csoportvezetői képzés
2019Érzelmi Fókuszú Párterápia (EFT) alapképzés
2018-tólMagyar Családterápiás Egyesület
Családterápiás Módszertani alapképzés
Pár- és családterapeuta jelölt
2012Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar
Szociálpedagógus