Maruzsa Szabolcs

Maruzsa Szabolcs

Üdvözlöm! Maruzsa Szabolcs vagyok, pszichológus, család- és párterapeuta jelölt.

Szakmai mindennapjaim folyamán klinikailag nem érintett, pszichológiai vonatkozásban egészséges felnőttekkel, valamint családokkal és párokkal működök együtt. Szeretem a munkámban, hogy az engem megkeresők izgalmasan sokféle emberek különböző háttérrel, sokrétű életutakkal. Ami talán mégis összeköti őket, hogy aktuális élethelyzetük olyan kihívások, fordulópontok, akár válsághelyzetek elé állítja őket, amik érzelmileg megterhelően hatnak rájuk; gyakran úgy érzik, hogy elakadtak.

Ahogyan a munkámmal kapcsolatban érzek

Magán- és szakemberként egyaránt hiszek a változás erejében. Kétlem, hogy az önismeretnek létezik egy tökéletes, befejezett állapota, a kulcs inkább a változásokra való nyitottságban és a folyamatos újra-alkalmazkodásban, tanulásban rejlik. Még a látszólag legnehezebb élethelyzetekben, krízisekben is megtalálhatjuk azokat a kapaszkodókat, amik segíthetik megküzdésünket. Ilyen helyezetekben megtenni az első lépést, és külső segítséget kérni rengeteg bátorságot és türelmet igényel, ami olykor borzasztóan nehéz, mégis gyakran ez indít el minket érzelmi feszültségeink oldása és a megkönnyebbülés felé vezető úton.

A klienseimmel való közös együttműködésemet jellemzően az integratív rendszerszemlélet szövi át. Ahhoz, hogy a kliens belső feszültségein közösen oldani tudjunk, nélkülözhetetlennek tartom, hogy megértsük az őt körülvevő szoros családi kapcsolati mintákat és működésmódokat, valamint környezeti tényezőket. A családokkal és párokkal végzett munkám elsődleges céljának a kapcsolatok élhetőbbé tételét tartom, ahol a család és/vagy párkapcsolat egy biztonságos, óvó közeg, melyből a tagok harmóniát és erőt meríthetnek.

Segítőként szakmai tudásom mellett érdeklődő figyelmemet és elfogadó hozzáállásomat biztosítva érkezem meg a közös folyamatba, ahol célom egy nyitott, megértő és bizalmas közeg megteremtése.

Röviden magamról és eddigi szakmai utamról

Pszichológusi diplomámat az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szereztem. Jelenleg a Magyar Családterápiás Egyesület Család- és Párterápiás Módszerspecifikus képzésének szupervíziós fázisában képződök.

Pszichológusként, pár-és családterapeuta jelöltként elsősorban pszichológiailag egészséges felnőttekkel, valamint párokkal és családokkal foglalkozom. A KapcsolatCentrumban végzett segítői munkám mellett szervezeti kiválasztással, pályaorientációs- és karriertanácsadással is foglalkozom, jelenleg egy szervezetileg laposabb, autonómabb nemzetközi startup-nál.

Sokéves csoportos önismereti tapasztalt van a hátam mögött, amit elsősorban a Magyar Pszichodráma Egyesület keretein belül pszichodráma csoportokban való részvétellel szereztem. Az évek során több helyen; kórházi pszichiátriai és rehabilitációs osztályon, családsegítőben és egy, örökbefogadó szülők megsegítésére specializálódó alapítványnál is önkénteskedtem.

Tevékenységek, amiket a KapcsolatCentrumban végzek (magyarul és angol nyelven is vállalok tanácsadást):

  • Családi tanácsadás (páros vezetéssel)
  • Párkapcsolati tanácsadás (páros vezetéssel)
  • Családterápia (szupervízió mellett, páros vezetéssel)
  • Párterápia (szupervízió mellett, páros vezetéssel)
  • Egyéni életvezetési tanácsadás

Tanulmányaim, képzéseim és szakmai gyakorlataim:

Család- és párterapeuta jelölt – szupervíziós fázis
Magyar Családterápiás Egyesület, Módszerspecifikus Képzés
2021-jelenleg is

Önkéntes egyetemi gyakornok
Ágacska Alapítvány
2017

Család- és párterápiaelméleti alap- és módszerképzés
Magyar Családterápiás Egyesület, Módszerspecifikus Képzés
2016-2018

Önkéntes egyetemi gyakornok
Péterfy Sándor Kórház Krízisintervenciós és Pszichoterápiás osztály
2016

Okleveles pszichológus
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Tanácsadás és iskolapszichológia szakirány (MA)
2015-2019

150 óra pszichodráma önismeret
Magyar Pszichodráma Egyesület
2015-2017

Pszichológia BA diploma
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar
2010-2014