Szűcs Dorottya

Szűcs Dorottya vagyok, gyógypedagógus. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karán végeztem autizmus spektrum zavar pedagógiája és értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirányokon. Jelenleg a XIV. kerületben vezetek egy gyermekcsoportot, melynek tagjai autizmus spektrum zavarral élnek. Ezen kívül gyakran végzek önkéntes munkát és vezetek olyan beszélgetéseket, melyek célja a tipikusan fejlődő emberek informálása az autizmusról.

Az autizmus specifikus gyógypedagógiai fejlesztéseimre jellemző a tudományos megalapozottság, melyet igyekszem differenciáltan alkalmazni minden hozzám érkező autizmussal élő személyre. Fő fókuszban az autizmussal élő személyek és családjaik igényei állnak. Lényeges szerepet kap a kommunikációs és szociális készségek fejlesztése, valamint a viselkedésszervezés, viselkedésproblémák kezelése is.

Munkám során fontosnak tartom a rendszerszemléletet, mely szerint az emberekre nem csupán szuverén egyénként kell gondolnunk, hanem úgyis, mint számos közösségi rendszer tagjaira. Hiszem, hogy akkor lehet igazán hatékony a fejlesztés, ha az nem csak a fejlesztő szobában zajlik, hanem az adott személy életének különböző színterein is. A folyamatos kapcsolattartás, informálás, tudásformálás szerves része a gyógypedagógiai fejlesztésnek.

Várom a megkeresését:

  • ha komplex autizmus specifikus gyógypedagógiai fejlesztésre van szüksége
  • ha többségi pedagógusként szüksége van autizmus spektrum zavarral kapcsolatos információra, konzultációra

Tanulmányok:

2015-2019: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

  • autizmus spektrum zavar pedagógiája szakirány
  • értelmileg akadályozott személyek pedagógiája